Teach Like a Champion! Welke docent, leerkracht, hoogleraar of trainer wil dat nu niet? Zo’n titel, aangevuld met de ronkende (Amerikaanse) recensies op de Amerikaanse Amazon, was reden om het boek aan te schaffen. Komende tijd (onregelmatig) bespreking van de inhoud en een mogelijke toepassing in het Nederlandse VO. Om e.e.a. een beetje leesbaar te houden wordt hierbij een minder formele stijl gebruikt.

Aard

Teach Like A Champion (TLAC), geschreven door D. Lemov (volledige titelbeschrijving vind je bij Bol.com) is een boek over algemene didactiek. Wat moet je doen en laten in de klas als docent om het maximale uit leerlingen te halen. Het bespreekt 62 min of meer samenhangende technieken die Lemov bij succesvolle leerkrachten gezien heeft, waarbij Lemov succes definieert als succes met school-inhoud. Lemov staat in de introductie uitgebreid stil bij al deze aspecten: waarom hij het niet over tips, strategieën of methodes heeft maar over technieken, dat alle technieken gebaseerd zijn op waarnemingen in de les bij leerkrachten die ruim boven het gemiddelde scoren en waarom schoolse inhoud zo belangrijk is. Hij maakt tevens een contrast tot onderwijs-visies of ideologieën en de praktische technieken.  Hij onderstreept ook het belang van goed onderwijs: voor de doelgroep waarvan hij de leerkrachten geobserveerd heeft, telt openbaar, privé, katholiek, Jena of Dalton niet. Het enige dat voor leerlingen telt is goed scoren op de toetsen die toegang geven tot het vervolgonderwijs. Daarom is het voor hem ook het enige dat telt.

Duivel zit in de details

De stelling van Lemov is eveneens dat het verschil tussen een goede en excellente docent, veelal in kleine dingen zit. In de inleiding illustreert hij dat met het voorbeeld van een docent die met leerlingen expliciet oefent in het uitdelen en innemen van papier. Deze docent krijgt deze veelvoorkomende activiteit voor de hele klas in tijd terug naar minder dan 10 seconden per keer. De techniek die de docent hiervoor gebruikt is voor elke docent toepasbaar. Het video-fragment maakt vervolgens véél meer duidelijk dan er beschreven is.
Aan deze activiteit aandacht besteden lijkt overdreven, maar is het niet. Eén van mijn collega’s deed iets soortgelijks. Zij geeft aan de onderbouw VMBO het vak Mens en Maatschappij en zij wil daarvoor verschillende groeperingsvormen gebruiken. De eerste weken van het schooljaar oefent zij met haar leerlingen de verschillende opstellingen. Net zolang tot het omzetten van de ene opstelling in de andere, binnen een paar minuten door de leerlingen gedaan is. Dit geeft haar de hele onderbouw de gelegenheid van opstelling te wisselen en zo eenvoudig de meest geschikte groeperingsvorm te kiezen.
Zet dit af tegen de docenten die in een bus-opstelling een klassengesprek houden omdat het omzetten van de tafeltjes anders zoveel tijd kost. Hiermee de leerlingen en zichzelf te kort doende. Over het uitdelen van papier (wellicht) in een latere editie meer.

Bespreking

Tot op dit detail-niveau algemene didactiek onderwijzen aan de lerarenopleiding komt naar mijn weten niet voor. Daarmee is TLAC ook voor lesgevers in Nederland de moeite. De filmpjes zijn hierbij echt een meerwaarde. Helaas zitten de video-fragmenten achter een wachtwoord. Op Youtube zijn er overigens wel een aantal te vinden.

Toen ik na bijna 10 jaar het management van school verliet en terugkeerde naar de reden waarom ik het onderwijs ingegaan ben, de inhoud en de interactie met leerlingen, voelde ik mij weer de beginner die ik was. Ik hoop in TLAC technieken (opnieuw) te leren. Het feit dat het om zéér specifieke aanwijzingen gaat, spreekt mij daarbij erg aan. Wat ik geleerd heb tijdens mijn opleiding en van de begeleiding als zij-instromer, is behoorlijk weggezakt.

Meer lezen:

  • Doug Lemov kan je volgen op Twitter: @Doug_Lemov
  • De Nederlandse editie vind je bij de uitgever, CED-groep.
  • De originele Amerikaanse editie is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.
  • Over TLAC is een blog.

Meer blogposts over Teach like a champion vind je hier.

Foto: © 1980 Paul Ket.